Vad är en skalfasad

Har du skadade tänder? Har du missfärgade tänder? Mellanrum mellan framtänderna? Fyllningar som missfärgats. Då kan skalfasader vara en lösning. En skalfasad är ett tunt porslinsskal som limmas över den egna tanden.

Det är tandteknikern som tillverkar dessa små smäckra porslinssfasader som tandläkaren sedan limmar på tändernas framsida.

Fasaden skiljer sig från kronan (läs avsnittet om kronan) genom att den täcker endast utsidan av tanden och inte hela tanden som en porslinskrona.

En annan skillnad jämfört med en krona är att tandläkaren inte alls behöver slipa mycket på den egna tanden när skalfasader görs. Endast en liten slipning på emaljen görs för att tandteknikern ska kunna tillverka skalfasaden. Ibland behövs ingen slipning alls på den egna tanden.

I vissa fall behövs ingen bedövning när man slipar för skalfasader. Eftersom man hela tiden är på emaljen och putsar och avlägsnar knappt 0.2-0.3 mm behövs därför ingen bedövning.

Skalfasader görs ofta på framtänderna

Fasader som görs på rätt sätt och rätt indikationer ska normalt sitta 15-20 år. Ibland ännu längre.

Det är viktigt att fasader sätts på tandens emalj för att de ska hålla länge. Därför är det viktigt att man inte slipar mycket på tanden.

Så fort fasaden limmas på emaljen blir porslinsfasaden lika stark som tanden.

Nästa lediga tid för skalfasad konsultation

Boka en tid här

Hur går det till?

Har ni frågor eller funderar kring era tänder

Vad som är bäst, skalfasader eller kronor och vill ha svar på era frågor kan ni alltid ringa in till oss, maila eller boka en kostnadsfri konsultation där vi går igenom vad man kan göra för eventuell behandling.

Klicka på “Boka online” knappen nedan för att komma till bokningssystemet.

Före och efter

Klicka på bilden för att göra den större