Partial / helprotes

Proteser kan ersätta en eller fler tänder i en käke och förekommer i olika varianter. De vanligaste är del- och helprotes. Proteser är avtagbara konstruktioner och inte fasta.

  • Delprotes/Partialprotes:

    Har man förlorat en del tänder och vill sluta luckorna går det att göra med en delprotes som man fäster med klamrar på tänderna som är kvar. (Se bild)

  • Helprotes:
    Är man tandlös och behöver tänder att tugga med kan man tillverka en helprotes, en uppsättning tänder i plast som vilar på slemhinnebeklädda käkbenet. (Se bild)

Hur går det till?

Upp till 4-5 besök kan det ta innan en protes lämnas ut och känns bra att använda. Det är ett tätt samarbete mellan tandtekniker, tandläkaren och patienten.

Det börjar med att tandläkaren tar avtryck på tänderna/slemhinna (om tandlös) och skickar till tekniker som tillverkar ett skelett (delprotes) eller en helprotes. Prototypen provas in med och utan tänder och slipas in.

Är allt i sin ordning pressas protesen och lämnas ut. Oftast behöver protesen justeras en vecka efteråt om den skaver etc.

Skötsel

Viktigt att en protes sköljas mellan varje måltid och rengörs två gånger om dagen. Använd antingen oparfymerat tvål och ljummet vatten eller tandkräm utan slipmedel. Borsta även gom och slemhinna.

  • Vänja sig:
    I början kan det vara ovant, ömma och skava lite. Även talförmågan kan påverkas. Allt detta är en vanesak och träningsfråga. Man bör träna i högläsning om man får en helprotes och det tar någon vecka tills allt känns bra.