Kirurgi

Ibland kan tänder behövas tas bort av olika anledningar. Det kan vara ett trauma där man slagit i de, vid stora infektioner eller vid stora kariesangrepp (hål i tänderna).

Ibland behöver även friska tänder tas bort, exempelvis visdomständer som inte får plats i käken och orsakar problem till intilliggande tänder.

Hur går det till?

  • Under det första besöket undersöker tandläkaren dina tänder och ditt tandkött. Även fyllningar kontrolleras och tandköttet ska vara friskt, inga hål ska förekomma och fyllningarna ska vara intakta. Tändernas emalj får inte heller vara för tunn.
  • Viktigt att komma ihåg är att fyllningar och kronor inte bleks och att om tänderna får en vitare färg än dessa bör dessa bytas ut i efterhand för att matcha den nya tandfärgen.

  • Tandläkaren tar röntgenbilder för att se hur tanden sitter fast i tandbenet. Därefter bedövas tanden och tandköttet. Sedan vickar tandläkaren på tanden och försiktigt lyfter ut den. Patienten får bita på kompressor (bomullstuss) för att stilla blödningen.
  • När tanden tagits bort bildas det en liten propp med levrat blod som täcker såret. Det är viktigt att undvika sköljning, äta, dricka och röka innan bedövningen släppt. Man ska helst vänta 2-3 timmar med detta.
  • Det är normalt att det gör lite ont när bedövningen släpper. Det brukar räcka med Alvedon eller Ipren som smärtlindring.

Visdomständer?

Två tänder upp och två ner är det normala att man har. Oftast får man aldrig sina visdomständer under sin livstid och dessa bryter aldrig upp. Ibland ligger de snett och ställer till med problem.

Svårigheter med rengöring och i värsta fall drabbas patienter av svullnad och smärta kring visdomständerna pga bakterieansamling som orsakat en lättare infektion.

Detta kallas “pericoronit” och kännetecknas av illaluktande smak från området. Svårigheter att tugga och svälja. Ibland händer det att man blir svullen, febrig och allmän påverkad. Det är vanligare att drabbas av pericoronit i underkäken. Det är då viktigt att man som patient ringer och bokar en tid där tandläkaren behandlar detta.

Oftast brukar det räcka med att spola området med fysiologiskt koksalt och ge lämna information om soloborste (en typ av borste för åtkomligheten).

Pericoronit brukar gå över på två veckor. Har man blivit febrig och är allmän påverkad behöver man inta antibiotika i ca 5-7 dagar.

Operation?

Ibland frakturerar tänder som är extra sköra och endast en rotrest kvarstår (liten del av roten i tandbenet).

Särskilt vanligt är det bland gamla rotfyllda tänder. Förekommer det infektioner kring dessa och de inte kan avlägnsas på vanligt sätt behöver dessa rester opereras bort.

Finns det tid görs detta på samma dag annars får du som patient en annan tid.